Penting sangat ke untuk tahu siapa calon Khalifah?

Gambar sekadar hiasan

Just another low mentality thinking…. siapa akan calon Khalifah yang layak? 

Setahu aku, sebelum Malaya memiliki angkatan tentera dan polis, British tidak kalut bincang siapa bakal Field Marshal atau IGP tetapi focus terarah kepada struktur organisasi yang bakal dibangun itu…

Setahu aku, untuk mendirikan sebuah masjid, kita takkalut sapa jadi Pak Imam tapi kita terus usahakan biar masjid tu berdiri.

Persoalan siapa at the top tidak sepenting apa yang nak dibuat oleh organisasi itu. Bahkan kita boleh bertukar ganti president, CEO, Field Marshal dan lain-lain tanpa menjejaskan organisasi pun…

Play safe, Pakatan Rakyat belum menamakan siapa bakal PM (BUKAN KHALIFAH TAW) yang akan menduduki jawatan tertinggi Negara selepas kemenangan PRU-13, juga belum mencadangkan kabinet bayangan pun walaupun selalu berkeyakinan akan menumbangkan UMNO-BN dalam PRU nanti.

Ada golongan yang meletakkan syarat untuk tahu siapa bakal Khalifah yang dilantik sebelum bersama menunaikan kewajipan berusaha mendirikan khilafah.

Ni satu cara berfikir figure oriented sepertimana sokongan terhadap PAS di Kelantan dari pengaruh Tok Guru Nik Aziz, yang dikultuskan sehingga kalau Tok Guru bersolat pun orang pakat kalut amik gambar, buat poster….

Ingat pesanan Abu Bakar RA setelah kewafatan Rasulullah SAW terhadap umat Islam yang kehilangan punca:

“Wahai kaum Muslimin! Barangsiapa yang menyembah Muhammad, maka Muhammad telah mati. Tetapi barangsiapa yang menyembah Allah maka Allah selama-lamanya hidup tidak mati”

Sambil membaca ayat: “Muhammad itu tidak lebih dari seorang rasul seperti rasul-rasul yang terdahulu darinya. Jika ia mati atau terbunuh patutkah kamu berundur ke belakang. Sesiapa yang surut ke belakang, dia tidak akan membahayai Allah sedikit pun dan sesungguhnya Allah akan memberi ganjaran kepada orang-orang yang bersyukur [Ali Imran : 114]

Ketika Rasulullah S.A.W. wafat, baginda memang tidak meninggalkan pesan tentang siapa yang patut menggantikan baginda sebagai Khalifah ummat Islam….

Jadi… penting sangat ke untuk tahu siapa calon Khalifah tu?

One thought on “Penting sangat ke untuk tahu siapa calon Khalifah?

  • 06/01/2013 at 11:51 AM
    Permalink

    Saja nak komen (nak minta tolong), kalau post tentang hadis tu, boleh sertakan yang arab tak akhi? Jzk 🙂

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *