PUBLIC OPINION

Basuki Tjahaja Purnama ‘Ahok’, Gabenor Jakarta yang baru dilantik ialah seorang berbangsa cina dan beragama Kristian. Di negara yang 90% penduduk beragama Islam, tidak ada masalah untuk seorang non-muslim dipilih sebagai pemerintah yang memegang jawatan penting.
Mitos kononnya sekiranya umat Islam di Malaysia menolak demokrasi, 40% non muslim akan menguasai negara dan umat Islam akan jadi “lebih rugi” mungkin dapat dirungkai sekiranya difahami beberapa perkara:

1. Pemerintah yang diperlukan rakyat ialah pemerintah yang LAYAK dan MENERIMA SOKONGAN. Latar belakangnya tidaklah sesuatu yang terlalu rumit dengan kelayakan dan sokongan. Sebaliknya, seorang yang hebat pun tak akan mampu memerintah tanpa sokongan dikala rakyat melihatnya sebagai tidak layak.

2. Meraih public opinion merupakan kerja politik. Hizbut Tahrir di seluruh dunia berusaha menjelaskan kepada umat Islam khususnya, masyarakat dunia amnya tentang kerosakan sistem sekular yang ada dan mempersembahkan Islam dalam bentuk Ideology yang memberi penyelesaian terhadap segala macam permasalahan yang berlaku baik ekonomi, politik, sosial dan lain-lain.

3. Public opinion yang mahukan kekuasaan Islam seperti di Madinah menyaksikan Rasulullah s.a.w dilantik sebagai ketua negara dan seterusnya membina asas negara empayar yang kukuh, sehingga kekuasaan ini mampu menandingi empayar besar rom dan parsi ketika itu.

4. Sebaliknya, Dr Morsi di Mesir dan FIS (Islamic salvation Front) di Algeria merupakan bukti kekuasaan yang diperoleh secara demokratik, ditumbangkan musuh kerana asas yang dimiliki tidak mampu memberikan sustainability kepada kekuasaan yang diraih walaupun majoriti rakyat mahukan peralihan kuasa!!!

5. Mendapatkan kekuasaan itu mustahak, namun apa yang lebih penting ialah mengekalkan kekuasaan itu. Tanpa asas ideology yang utuh, tanpa sokongan padu dari rakyat dan pihak angkatan bersenjata, tidak ada kerajaan mampu berdiri teguh. Sekali lagi, minhaj yang ditunjukkan Rasulullah s.a.w merupakan method meraih kekuasaan dan melangsungkan kekuasaan Islam secara berkesan dan penuh bijaksana.

6. Ideology sekular membawa pelbagai kerosakan. Paling mudah cuba check “indeks stress” masing-masing. Betapa kehidupan yang sempit dalam sistem ideology sekular ini menghimpit kita dari segenap arah. Anak-anak semakin biadab, gaji semakin mengecut, harga barang yang melambung, jenayah yang mengerikan dan pelbagai lagi. Anti thesis bagi idelogy kapitalis iaitu sosialis telah berkubur.Sedang ideology Islam membawa keluasan hidup yang kini merupakan satu-satunya pilihan untuk menyelamatkan umat manusia… Rahmatan lila’lamin….

“Tiadalah Kami mengutus engkau wahai Muhammad melainkan untuk menjadi Rahmat bagi sekalian alam.” (Quran s. al- Anbiya : 107).

Moga kita sama-sama berfikir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *