Nasihat dari manusia terkaya di Babylon

Pada tahun 1926, George Samuel Clason menerbitkan satu siri risalah yang ditulis dalam perumpamaan yang telah diwartakan di kota kuno Babylon. Buku ini dikenali sebagai The Richest Man In Babylon telah menjadi “masterpiece”  dalam kesusasteraan kewangan. Saya mula-mula menemui buku kecil ini setelah menghadiri seminar IMKK anjuran Dr. Azizan Osman pada Oktober 2015, dalam membina dan mengembangkan keupayaan kewangan untuk diri sendiri dan keluarga. Sebagai orang yang “makan gaji”, saya belum memiliki perniagaan yang kukuh, belum memiliki pengalaman dan pengetahuan untuk berniaga. Maka, pencarian saya dimulakan dengan mengintai “peluang yang sesuai”. 

Cerita ini berkisar tentang watak Bansir yang merupakan seorang pembina kereta  kuda (chariot) dan Kobbi yang merupakan seorang ahli muzik. Kedua-dua telah menjadi yang terbaik dalam kemahiran mereka tetapi ia tidak mempunyai wang dan miskin. Mereka keluar untuk mendapatkan nasihat daripada rakan zaman kanak-kanak mereka, Arkad yang berbeza telah menjadi sangat kaya dan mengumpulkan banyak harta.

Pengajaran yang Arkad berikan untuk rakan-rakan beliau adalah pelajaran tabiat membina kekayaan yang saya percaya setiap orang kaya telah ikuti untuk mengumpul kekayaan mereka. Di bawah adalah pengajaran dalam buku ini yang telah membantu saya dan lain-lain lagi mencapai kewangan yang stabil dan berpotensi bebas kewangan. Saya percaya pengajaran ini akan membantu kita semua membina asas kewangan dalam usaha untuk menjadi orang yang kaya atau setidak-tidaknya bebas dari bebanan kewangan:

1. Bayar diri sendiri dahulu ( “Start thy purse to fattening.”): 
Salah satu pelajaran yang paling besar buku ini telah mengajar adalah pelajaran pertama ini. Nasihat Arkad kepada Bansir dan Kobbi yang meminta nashiat darinya, beliau memberitahu mereka cerita. Arkad pernah menjadi ahli kitab miskin yang membuat perjanjian dengan seorang kaya untuk mengetahui rahsia untuk kekayaan dalam pertukaran untuk kerja-kerja pada tulisan tanah liat. Orang kaya memberinya nasihat yang sangat berharga “Saya dapati jalan untuk kekayaan,” dia berkata, “Apabila saya membuat keputusan bahawa sebahagian daripada semua yang saya peroleh adalah lombong untuk menyimpan. Kita tidak boleh mengumpul kekayaan jika kita tidak menyimpan apa yang kita lakukan. Kita boleh berbuat demikian dengan membayar diri pertama dan utama sebelum kita menghabiskan apa-apa wang yang kita usahakan. Contohnya, kita berkerja dengan mendapat gaji RM 1000, maka 10% dari jumlah itu, iaitu RM 100 harus disimpan dan kita mesti berdisiplin untuk terus memastikan ia tidak digunakan sebarangan, apalagi untuk dihabiskan begitu saja.
Beza antara orang miskin dengan orang kaya ialah, mereka cukup memahami aturan pertama ini.
2. Hidup di bawah kemampuan kita (“Control thy expenditures”):


Jika kita telah membayar diri kita dahulu sekurang-kurangnya 10% daripada apa yang kita peroleh yang meninggalkan kita dengan 90% atau kurang daripada pendapatan kita untuk hidup. Mengawal perbelanjaan kami membolehkan kita menggunakan sebaiknya selepas kita telah membayar diri kita sendiri. Ada banyak nasihat tentang kesederhanaan selama ini tetapi saya fikir ia tidak akan menyelesaikan masalah bagi kebanyakan daripada kita sehingga kita benar-benar memahami antara keperluan dengan kehendak. 

Nasihat yang terbaik untuk menjadi kaya adalah untuk menjaga perbelanjaan ke bawah walaupun kenaikan kuasa kita pendapatan. Ramai di antara kita mempunyai tabiat berbelanja lebih seperti yang kita mendapatkan lebih banyak dan ia bukan luar biasa untuk melihat seseorang berbelanja dan tiba-tiba perbelanjaan mereka meningkat kerana mereka mula mendapatkan lebih. Sebagai contoh, jika kita tiba-tiba mempunyai RM 2,000 – RM 3,000 kenaikan adalah lebih baik untuk mengekalkan tahap perbelanjaan semasa seolah kenaikan itu tidak pernah berlaku. 

3. Jadikan wang berkerja untuk kita (“Make thy gold multiply”)

Melabur dalam pelaburan yang baik merupakan tindakan bijak. Sebagai seorang Islam, kita terikat dengan hukum syarak, maka menjadi kewajipan kita untuk memastikan sumber harta dan ke mana ia di belanjakan menepati hukum syarak. Melabur tidak terhad kepada unit amanah, saham dan simpanan berbentuk bon, tetapi boleh juga merangkumi pelaburan hartanah, pelaburan dalam perladangan, perikanan, peruncitan dan sebagainya. Akad yang sah dalam perniagaan yang baik akan mengembangkan kekayaan secara halal lagi berkat.

Kita harus sedar bahawa kita tidak boleh melabur dalam apa-apa yang kita tidak faham sepenuhnya. Melabur wang bermakna kita wajib berpengetahuan tentang apa yang kita laburkan, potensi pelaburan, serta memahami kesan jika pelaburan itu tidak berhasil dan memiliki strategi keluar apabila kita sudah bersedia untuk mengambil wang kita keluar. 

4. Melindungi harta  (“Guard they treasures from loss.”)

Dalam dunia kapitalis, manusia percaya kepada insurans. Secara praktiknya, sistem insurans ini memberi pampasan jika berlaku malapetaka. Saya tidak mahu membahaskan hukum insurans di sini, cukup untuk kita faham, selain insurans, ada banyak lagi cara melindungi kekayaan. Antaranya ialah dengan mempelbagaikan pelaburan (multiple enterprises), menulis wasiat dan simpanan kecemasan (berbeza dengan simpanan untuk kekayaan, simpanan ini benar-benar untuk digunakan sewaktu kecemasan sahaja).

5. Jadikan kediaman pelaburan yang menguntungkan (“Make of they dwelling a profitable investment”)

Rumah kediaman merupakan perbelanjaan terbesar bagi kebanyakan orang. Tentulah setiap orang mengimpikan rumah yang selesa dan selamat. Namun, seringkali, orang berbelanja besar, terlalu besar sehingga hutang yang dibuat melebihi kemampuan mereka untuk membayar. Dalam point ini, sebenarnya, kita boleh menjana kewangan dari kediaman sendiri. Contohnya, kaedah “sub-rent” iaitu kita menyewa sebuah kediaman, kemudian menyewakan pula bilik-bilik lain dalam rumah itu (mesti dengan persetujuan tuan rumah terlebih dahulu). Silap-silap, boleh duduk free bersama passive income lagi. 

6. Rancangan persaraan (“Insure a future income.”)

“Ingatlah bahawa wang adalah yang bersifat menjana prolifik. Wang boleh sekali-kali mempunyai wang, dan keturunannya boleh sekali-kali mempunyai lebih. “- Benjamin Franklin. 


Dalam pelan persaraan, masa merupakan sekutu terbaik. Bagi kakitangan kerajaan di Malaysia, mereka memperoleh pencen. Untuk jawatan tertentu mereka layak mendapat pencen sebanding gaji penuh sewaktu bersara!!! Bagi pekerja swasta, majikan mencarum untuk mereka, manakala bagi yang berkerja sendiri keadaannya hanya bergantung kepada keupayaan mereka sendiri. 

Jaminan kelangsungan hidup menurut Islam terpikul ke atas orang yang memiliki hak kewalian. Ayah, datuk, bapa saudara dan seterusnya abang atau adik. Sekiranya tiada waris yang mampu, maka ia beralih kepada Negara. Malangnya, dalam dunia kapitalis, jaminan ini tidak ada.

Apa yang boleh dibuat sebatas kapasiti individu, kita menjana tabungan berbentuk “profilik”, iaitu tabungan yang boleh berkembang (seperti point no.3)

7. Melabur untuk diri kita (“Increase thy ability to earn.”)

Cara terbaik kita boleh meningkatkan pendapatan kita adalah dengan melabur dalam diri kita sendiri. Kita boleh berbuat demikian dengan terus-menerus belajar dan berusaha untuk membangunkan diri kita sendiri.

Teringat kata-kata rakan saya, Rohaniah Noor (mentor hartanah yang menulis buku, Beli Rumah Kababoom), jika ada RM 100 000, beli rumah, ada RM 1000, pergi kursus, jika ada RM 50, beli buku. Ideanya ialah, kita melabur untuk menambah potensi diri meraih lebih pendapatan.

Terdapat banyak perkara yang kita boleh belajar pada kita sendiri dan perlu berusaha untuk menjadikan diri kita yang sempurna. Sama ada kita belajar untuk makan lebih sihat, meningkatkan kemahiran kerja semasa, atau belajar untuk membuat lebih banyak wang, kita mesti mengambil inisiatif untuk melabur dalam diri kita sendiri. Apabila kita menjadi lebih bijak dan lebih bijak keupayaan untuk mendapatkan lebih banyak juga meningkat.

8. Rekod perbelanjaan anda (Know where you are and where you are going.) 


“Anda tidak boleh menguruskan apa yang anda tidak boleh ukur.” – Bill Hewitt (pengasas bersama Hewlett Packard)


Dalam usaha untuk kita tahu di mana kedudukan kewangan kita, tindakan yang wajar ialah menghadapi kebenaran keseluruhan keadaan semasa kami. Kita boleh berbuat demikian dengan menjejaki kekayaan semasa. Ini adalah satu praktik yang sukar tetapi kita mesti menghadapi realiti tentang bagaimana kita memperoleh dan membelanjakan wang kita agar kita tahu di mana kita akan pergi. Terdapat perbezaan yang besar antara orang kaya dan orang-orang yang tidak, orang-orang kaya tahu nilai bersih mereka manakala golongan miskin tidak memberi perhatian khusus atau tidak peduli sama sekali untuk menjejak aset dan liabiliti mereka.

Kesimpulan

Demikian serba ringkas perkongsian dari “bedah buku” yang mampu saya kongsikan. Walaupun ideanya kelihatan “biasa” dan sederhana, ia sebenarnya tidak diikuti oleh kebanyakan orang. Selain semua usaha yang wajar, kita juga harus sentiasa bersangka baik dengan Allah, iaitu meyakini rahmat dan pertolongan Nya sentiasa menanti kita. Kekayaan yang melimpah-ruah boleh jadi sedia menunggu untuk kita dapatkan. Insyallah, anda kaya, berjaya dan bahagia. 


The 5 Rules of Gold from the “Richest Man in Babylon”
Gold comes gladly and in increasing quantity to any man who will put by not less than one-tenth of his earnings to create an estate for his future and that of his family
Gold labours diligently and contentedly for the wiser owner who finds fir it profitable employment, multiplying even as the flocks of the field
Gold clings to the protection of the cautious owner who invests it under the advice of men wise in its handling
Gold slips away from the man who invests it in business or purposes with which he is not familiar or which are not approved by those skilled in its keep
Gold flees the man who would force it to impossible earnings or who follows the alluring advice of tricksters and schemers or who trusts it to his own inexperience and romantic desires in investment

 Adaptasi dari web: http://www.enlight8.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *