Khilafah Palsu vs Khilafah Ala Minhaj Nubuwah

Pada tahun 2011, ketika ISIS mula muncul di corong-corong media, umat Islam keliru sama ada inilah Khilafah, atau daulah Islam yang dijanjikan Rasulullah s.a.w?
Selepas beberapa tahun, ternyata Khilafah versi Hollywood ini diyakini bukanlah Khilafah yang sebenar, melainkan segerombolan manusia sama ada yang diperguna kerana semangat mereka yang membara, atau mereka yang ditipu kerana kejahilan mereka tentang fiq siyasi atau keduanya sekali.
Sebaliknya, Khilafah yang diperkenalkan Hizbut Tahrir adalah relevant di seluruh dunia. Membawa ideology Islam untuk dimuliakan di atas segala ideology kufur ciptaan manusia. Membawa manusia dari perhambaan sesama manusia dalam sistem demokrasi yang bertuhankan sesama manusia kepada perhambaan kepada Allah Yang Maha Agung. Mengeluarkan manusia dari kesempitan dunia menuju keluasan akhirat yang kekal abadi.
Hizb menyeru kepada jihad tetapi Hizb bukan kelompok jihad.
Hizb menyeru kepada penukaran sistem tetapi tidak menyokong kudeta (rampasan kuasa dan kekerasan).
Hizb memusuhi sistem kufur tetapi memperkuatkan persaudaraan sesama muslim merentasi sempadan wilayah dan bangsa.
Bagi mereka yang rindukan kebangkitan hakiki, fajar khilafah sesungguhnya mulai menyingsing, gergasi yang sudah lama tidur ini mulai bangkit.

 

Dan Allah telah berjanji kepada orang-orang yang beriman di antara kamu dan mengerjakan amal-amal yang soleh bahawa Dia sungguh-sungguh akan menjadikan mereka berkuasa di bumi, sebagaimana Dia telah menjadikan orang-orang yang sebelum mereka berkuasa…” [TMQ an-Nur (24):55].

 

Ianya JANJI Allah dan Allah tidak sesekali memungkiri janji Nya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *