Pengharaman Hizbut Tahrir

Ada orang persoalkan, “tentu ada sebabnya Hizbut Tahrir diharamkan oleh kerajaan Malaysia dan Indonesia”
 
Iya, jawapannya, ia adalah sebab yang sama Islam Karimov, Ghadafi, Hosni Mubarak dan lain-lain diktator mengharamkan gerakan Islam ini. Para diktator ini merupakan pewaris Firaun di zaman ini dan sesungguhnya, Allah tidak sesekali mengabaikan apa yang telah mereka lakukan di atas muka bumi ini:
“Dan janganlah sekali-kali kamu (wahai Muhammad) mengira bahawa Allah lalai dari apa yang diperbuat oleh orang-orang yang zalim. Sesungguhnya Allah memberi tangguh kepada mereka sampai hari yang pada waktu itu mata (mereka) terbeliak. Mereka datang bergegas memenuhi panggilan dengan mengangkat kepala mereka, sedang mata mereka tidak berkedip dan hati mereka kosong” [TMQ Ibrahim (14): 42].
Mengambil kisah di Uzbelistan, anggota Hizbut Tahrir seperti As Syahid Muzafar Avazov, bapa kepada empat orang anak, berumur 35 tahun yang dibunuh dengan kejam oleh regim Karimov kerana “kesalahan” menyeru kepada Khilafah pada tahun 2002. Seorang lagi, As Syahid Husnidin Alimov, berusia 34 tahun, turut menghadapi nasib yang sama, dan dihumban ke penjara Jaslyk, diseksa penuh kejam. Jasad Avazov didapati tidak mempunyai kuku, penuh dengan kesan lebam dan hasil postmortem mendapati lecur pada seluruh tubuhnya adalah dari direndam di dalam air yang menggelegak.
Dari laporan pihak Human Right Watch, pihak berkuasa Uzbekistan, termasuk sebilangan pegawai polis, membawa badan Muzafar Avazov, ke rumah keluarga Avazov pada pukul 3:30 pagi. Pada 8 Ogos 2002. Kereta polis dilihat mengelilingi kawasan itu dan memeriksa pengunjung yang mendekati rumah itu, menghalang mereka masuk. Pengebumian dilakukan pada pukul 6:00 petang. Petang itu, polis menutup jalan menuju lalu lintas. Pihak berkuasa dari jabatan Ketua Pendakwa Rashidjon Kodirov dilaporkan mengancam keluarganya agar tidak bercakap dengan media atau memberi wawancara kepada orang lain mengenai keadaan di sekeliling kematian Avazov. Pada bulan Mei 2002, Human Rights Watch menerima laporan bahawa pihak berkuasa penjara telah memberkas Muzafar Avazov dan meletakkannya di dalam sel hukuman kerana menyatakan bahawa tiada apa-apa yang dapat menghalangnya daripada melaksanakan solatnya. As syahid dihukum semata-mata kerana keteguhan beliau untuk menunaikan kewajipan solat, di balik jeriji besi regim Karimov!!!
Pihak berkuasa juga mengembalikan badan Husnidin Alimov yang berusia 34 tahun kepada keluarganya di Tashkent pada 8 Ogos, tetapi mereka dilaporkan menghalang ahli keluarga dari melihat tubuh. Sebelum kematian, saudara-mara orang yang dipenjarakan di Jaslyk memberitahu Human Rights Watch bahawa pegawai penjara telah meletakkan Alimov dalam sel hukuman. Dia dilaporkan diletakkan di sana sebelum akhir bulan Jun dan menghabiskan beberapa minggu di sana sebelum kematiannya. Banduan sering diletakkan di dalam sel tersebut kerana menunaikan solat atau kerana enggan meminta maaf dari Presiden Uzbekistan Islam Karimov. “Kematian dalam keadaan sedemikian sangat mencurigakan,” kata Elizabeth Andersen, Pengarah Human Rights Watch’s Europe and Central Asia Division . Sebilangan besar polis mengiringi jenazah Alimov dan hadir semasa pengebumian.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *