MEREKA KALAH DENGAN SERANGGA, BAGAIMANA PULA BERDEPAN DENGAN KEKUATAN SEEKOR SINGA?

Robert Mugambe yang berkuasa selama 30 tahun dipaksa meletak jawatan tanpa kudeta berdarah. Rampasan kuasa berlaku dengan sokongan ahlul kuwwah, iaitu angkatan tentera memberi ketaatan kepada president baru bagi mengambil alih kekuasaan.
.
Taksin digulingkan di Thailand dengan method yang sama. Tanpa pertumpahan darah, kerajaan sementara dipimpin oleh Junta, disokong oleh Raja Thailand mencampakkan Taksin yang didapati korup.
.
Kita sedia maklum, terdapat kudeta yang menumpahkan darah seperti penggulingan President Sukarno di Indonesia, atau siri kudeta di Iraq, Iran, Mesir dan banyak lagi namun bukan semuanya berlaku dengan pertumpahan darah.
.
Dalam method nubuwah, Rasulullah s.a.w mengambil alih pemerintahan Yathrib (yang sebelum itu leader in waiting ialah Abdullah Bin Ubay), dengan dokongan kabilah Aus dan Khazraj yang memiliki kekuatan tempur yang tidak mampu dibantah oleh puak lain di Yathrib. Peralihan kuasa berlaku tanpa pertumpahan darah.
.
Negara yang baru dibentuk sememangnya lemah, dan memerlukan perlindungan dari kesetiaan pasukan tentera. Rasulullah s.a.w mendapatkan dokongan tidak berbelah bahagi dari kabilah Aus dan Khazraj melalui Baiat Aqabah.
.
Ketika thalab an nusrah (mendapatkan dokongan ahlul kuwwah) dari angkatan bersenjata berlaku, tidak ada keperluan merayu undi, menawarkan janji-janji PRU yang sarat dengan pembohongan.
.
Lagipun, Daulah Khilafah tidak berdiri dengan pelukan kasih sayang dari negara superpower seperti Amerika dan Russia. Bahkan mereka akan respond seperti orang yang takut dibunuh. Apa saja cara yang mereka boleh lakukan.
.
Ingat tak, Taliban, puak miskin di Afghan mengajar Amerika dan Russia di medan perang sehingga mereka terus gagal menguasai Afghan sampai hari ini?

.
Agaknya mereka sanggup berdepan dengan kaum muslimin dalam kapasiti sebuah negara?
.
Daulah Khilafah ialah negara superpower yang menguasai dunia dan memakmurkannya dengan Islam. Ia bukan sekadar negara yang sibuk melayan rakyat di wilayah tertentu sedangkan ada saudara kita di merata dunia sedang dibunuh, diusir, dirogol dan kita sibuk memikirkan perut dan tembolok sendiri saja?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *