Kemakmuran Ekonomi Hanya Dengan Ideology Islam

 

Allah hamparkan bumi dengan segala khazanah di laut, daratan dan langit sebagai sumber rezeki dan kekayaan yang mencukupi untuk dikongsi setiap penghuninya sehingga ketentuan ajal setiap satunya.

.

Pada 1978, Thomas Malthus, seorang ahli ekonomi Barat pernah meramalkan, bahawa bekalan makanan untuk umat manusia tidak akan mencukupi kerana perkembangan umat manusia terlalu pesat sehingga produksi makanan tidak mampu menampung mengakibatkan kebuluran dan kematian. Ini akal mansusia yang cuba berlagak Tuhan.

.

Pada tahun 1850-an, baja sintetik berasaskan Phosphorus dicipta. Ini diikuti dengan sentisis baja berasaskan Nitrogen (dipanggil baja Ammonia) dicipta kemudiannya yang digunakan secara meluas di seluruh dunia. Penciptaan baja sintetik ini meningkatkan produktiviti pertanian secara eksponen, menyebabkan teori Malthus itu terbukti karut!

Haber Bosch Process

Ini antara contoh jelas kekuasaan Allah selaku Yang Maha Pencipta memiliki perancangan Nya yang Maha Bijaksana, yang sebahagian urusan itu tidak mampu diramal atau dijangkau dengan akal manusia, sebijak manapun manusia itu.

.

Kitaran ganas ekonomi yang menghimpit sebahagian besar populasi dunia bukanlah kerana kekurangan hasil bumi, sebaliknya kerana kerosakan yang dibawa oleh system hidup yang rosak. Penjajahan, yang merupakan salah satu sifat utama ideology kufur kapitalis dan sosialis membina kebahagiaan di atas kesengsaraan sebahagian manusia lain merupakan faktor utama terjadinya pelbagai tragedy yang kita saksikan hari ini.

.

Satu-satunya ideology yang mampu menyaingi dan menghancurkan kedua ideology kufur ini ialah Islam. Ideology ini akan menyinari seluruh umat manusia dengan rahmat dari Yang Maha Agung, mengatur seluruh kehidupan manusia agar sesuai dengan fitrah kejadian manusia, serta memakmurkan ekonomi dengan kemakmuran Islam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *