Hizbut Tahrir Pengecut?

Saya pernah berdebat dengan penyokong Pro ISIS beberapa tahun lalu. Mereka mengejek Hizbut Tahrir sebagai pengecut kerana Hizbut Tahrir Syria tidak bergabung dalam barisan mujahideen, berperang bersama mereka menentang Basyar Assad (kononnya).
.
Sebenarnya, kalau mereka memahami lebih mendalam krisis yang berlaku di Syria, mereka akan mendapati bahawa Hizbut Tahrir Syria memainkan peranan yang significant dalam memandu revolusi agar ia tidak jatuh ke tangan musuh sebagaimana yang berlaku pada Tunisia, Libya dan Mesir di mana ia merupakan Arab spring yang segera diambil alih oleh kuasa penjajah serta agent mereka.
.
Berbeza dengan revolusi Syria, Amerika dan Russia tetap gagal melantik boneka pengganti Assad untuk meneruskan cengkaman mereka ke atas Syria, sehingga mereka mengerah segala kekuatan untuk berhadapan dengan rakyat Syria. Peperangan berterusan kerana tidak ada kata sepakat mampu dicapai bagi menjamin kepentingan kuasa penjajah di Syria. Lebih dari itu, Amerika dan Russia memahami potensi tegaknya daulah Khilafah di Syria menyebabkan mereka begitu gelisah dengan perkembangan di Syria.

As-Syahid Mustafa Al-Khayyal, anggota Hizbut Tahrir Syria yang dibunuh oleh ISIS

.
Kemunculan ISIS di Syria jelas menjadi tali barut musuh. Mereka lebih banyak menyerang puak mujahideen lain berbanding menghalakan senjata ke arah tentera pengganas Basyar Assad, mahupun sekutu mereka, Hizbosyaitan. ISIS juga menampakkan wajah “Khilafah” dalam versi Hollywood, dengan sifat ganas, gopoh dan mengerikan. ISIS tidak disokong oleh mana-mana ulama yang terpercaya, bahkan “ulama” yang mereka munculkan jelas hanya membawa kekeliruan dan mengelirukan.
.
Hizbut Tahrir membawa kiyadah fikriyah (kepimpinan berfikir) Islam semata-mata. Hizb mencermati setiap political move yang diambil agar revolusi tidak dikhianati. Hizb bukanlah pasukan perang dan tidak akan sesekali menjadi pasukan perang. Fungsi Hizbut Tahrir adalah sebagai parti politik, berjuang tanpa kekerasan, semata-mata dengan idea yang kekuatannya mampu menggerakan sebuah angkatan perang yang mampu menumbangkan Amerika dan Russia tidak lama lagi, insyallah…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *