Kewangan Selamat Dulu, Bebas Kewangan Kemudian

 

Langkah pertama ke arah kewangan selamat ialah perbelanjaan kurang dari pendapatan. Lebihan pendapatan itu disimpan untuk dilaburkan sebagai aset.
.
Kesilapan ramai orang, mereka mengharapkan untuk mengaut untung dari pelaburan tetapi tidak memiliki simpanan. Akibatnya, kebanyakannya rugi dan keadaan jadi lebih buruk.
.
Setiap orang yang berkerja pasti mengimpikan, satu hari nanti mereka tidak perlu lagi bersusah-payah kerja, tetapi ada duit untuk hidup tanpa meminta-minta. Itu dipanggil “passive income”. Membina passive income tidak sama dengan mendapatkan active income, dan ia memerlukan sistem tertentu dengan strategi tertentu.
.
Fasa sebelum bebas kewangan ialah kewangan selamat. Tempoh membina positive cash flow sebenarnya merupakan proses untuk seseorang meningkatkan financial intelligence mereka. Ia bukan soal besar atau kecil pendapatan, tetapi kawalan ke atas kewangan sendiri.
.
Hari ini, tidaklah menghairankan mereka yang berpendapatan besar tetapi kesempitan, malah tiada simpanan. Kawalan kewangan bukan sesuatu yang mudah, tetapi tersangat penting.
.
Mamanfaatkan simpanan emas fizikal adalah salah satu kaedah terbaik melatih diri berdisiplin menyimpan, dan menukarkan pendapatan kepada aset.
.

Antara pilihan bebas kewangan ialah simpanan yang sangat banyak sehingga mencukupi untuk kehidupan hingga akhir hayat.

Bukan emas yang menjadikan seseorang itu kaya, tetapi ilmu. Kaya itu pula bukan lah matlamat tetapi ALAT untuk hidup dengan lebih bahagia dan berbakti kepada lebih ramai orang.

-Saudagar Emas Dari Inderapura-

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *