Pelajaran Dari Angkasa

Saya terbaca mengenai kaedah water recovery digunakan NASA untuk misi angkasa lepas. Dalam misi sebegini, bekalan air untuk crew adalah inventory yang paling mahal untuk dibawa, dengan pertimbangan 1 kilogram berat menambah kos misi sebanyak USD 25 000, dan setiap orang crew secara purata menggunakan 30 liter air sehari sekalipun mereka berjimat cermat. Maka, kaedah terbaik bagi memastikan bekalan air sentiasa mencukupi ialah RECYLE. Mereka minum kopi dan mandi dengan air yang sebelum itu merupakan air kencing dan peluh mereka sendiri. Setakat ini, keupayaan water recovery system kepunyaan NASA boleh mengitarsemula 93% air dan mereka menyasarkan untuk kecekapan 98% recovery bagi menyiapkan misi menghantar manusia ke Marikh menjelang tahnun 2030.

.
Apa yang menarik di sini sebenarnya ialah KECEKAPAN mengitar semula segala sumber yang ada membawa kita ke tahap yang lebih tinggi, tanpa perlu terlalu bergantung kepada sumber bekalan tertentu secara berterusan.
.
Sekiranya kita kaitkan dengan dunia kewangan, kita dapati, banyak sumber kewangan kita dibazirkan kerana pergantungan kepada sumber bekalan tertentu semata-mata sedangkan kita tidak sepenuhnya memanfaatkan sumber berkenaan. Kita lebih senang membeli peralatan baru daripada membaikinya. Kita lebih cenderung membuang sisa makanan dari memanfaatkannya sebagai bentuk kegunaan lain (biomass atau baja contohnya).
.
Salah satu kaedah untuk meningkatkan kecekapan penggunaan sumber ialah dengan mengadakan audit secara berkala. Ini kerana, keadaan semasa tentu berubah-ubah dan memerlukan penyesuaian tertentu dalam menghadapi situasi semasa.
.
Kita tak perlu berharap akan sesuatu yang terlalu besar.Mungkin boleh mulakan dengan sekecil-kecil perkara seperti amalkan tabiat membaiki barang rosak, dari membuangnya terus. Tak lah susah sangat kan? Untuk berfikir pada skala besar dan melihat dari sudut yang lebih luas, kita juga sebenarnya boleh “mengitar semula masa”, iaitu memanfaatkan masa yang mampu kita jimatkan untuk perkara lain yang lebih bermanfaat.

 

Rujukan:

Water Recovery In Space, One/18, Metrohm (2018)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *