Usah Sandarkan Kepada Manusia

Dalam politik, tidak seharusnya kita sandarkan dokongan berdasarkan “orangnya” sebaliknya kita seharusnya sandar kepada “ideologinya”.

Ini kerana, manusia boleh berubah-ubah. Manusia akan mati, dan manusia sering berbuat silap. Atas premis ini, ersandar kepada manusia, menatijahkan kekecewaan dan penyesalan di kemudian hari.
.
Sebaliknya, ideologi sesuatu yang bersifat tetap, menjadi dasar kepada seluruh fungsi politik sehingga dari ideologi ini muncul pelbagai sistem hidup seperti sistem ekonomi, pendidikan, sosial dan sebagainya.
.
Begitu juga sekiranya yang disandar itu ialah puak atau jenama. Kita saksikan sendiri, PAS dan UMNO yang bersekutu sejak sekian lama kini berkerjasama erat (kalau dulu selalu disebut UG- Unity Government), realiti hari ini mengarah kepada apa yang disebut-sebut itu.
.
Di sisi lain pula, semakin ramai pemimpin dan ahli UMNO menyertai Bersatu, salah satu parti komponen Pakatan Harapan, menjadikan Bersatu sebagai “UMNO Baru”.
.
Kerjasama berasaskan manfaat semasa itu lumrah dalam sistem politik sekular. Setelah hilangnya manfaat, ikatan ini akan melonggar dan terputus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *