Abu Hanzalah Bin Rabie (Al Ghasil – Jenazah Dimandikan Oleh Para Malaikat)

Abu Hanzalah bin Ar Rabie, salah seorang sahabat Rasulullah s.a.w yang gugur di medan Uhud. Ketika Perang Uhud tercetus, baginda s.a.w tidak mengizinkan Hanzalah untuk menyertai peperangan disebabkan beliau baru sahaja berkahwin dengan Jamilah binti Ubai bin Salul, seorang wanita yang sangat jelita. Tetapi, Hanzalah tetap berkeras lalu maju ke medan tempur.
.
Saat dalam peperangan Hanzalah berhadapan dengan Abu Sofyan terjadi pertarungan yang sangat sengit. Pedang dari Abu Hanzalah bin Ar Rabie berjaya menebas salah satu kaki kuda yang ditunggangi Abu Sofyan dan membuatnya terjatuh. Kemudian, muncul Syaddad bin Al Aswad untuk membantu Abu Sofyan.
.

Gambar kenangan ketika saya berziarah ke Bukit Uhud sewaktu manasik Haji pada tahun 1438 H lalu.
Salah satu dari kedua kaum Quraisy tersebut membunuh Hanzalah dengan hujaman lembing. Setelah itu, Abu Sofyan berseru dengan suara yang sangat lantang, mengkhabarkan bahawa Hanzalah telah terbunuh dan ia berhasil membalas dendam anaknya yang terbunuh saat perang Badar.
.
Setelah kaum muslimin berundur dari medan Uhud dengan kekalahan, mereka berdukacita dan menguruskan janazah para sahabat yang gugur syahid. Dalam suasana kesedihan itu, Rasulullah s.a.w memberitahu, jenazah Hanzalah telah dimandikan oleh para malaikat. Salah seorang sahabat Rasulullah s.a.w, Abu Said Saidi, melihat jenazah Hanzalah untuk membuktikan perkataan Rasulullah. Ketika melihat wajah Hanzalah bercahaya dan tersenyum, Abu Said sangat terkejut. Dari rambutnya terlihat titisan air, seluruh jasad Hanzalah basah di tengah padang pasir tandus Uhud. Rasulullah s.a.w juga mengatakan Hanzalah tidak dihisab, bahkan akan terus dapat mencium tanah syurga.Hanzalah tidak sempat mandi junub ketika maju menyahut seruan jihad sehingga beliau syahid. Para malaikat yang memandikan jasad mulia beliau.
.
Ini antara cebisan kisah para pejuang Islam yang sentiasa bersegera melakukan kewajipan, dan meraih kemuliaan di sisi Allah. Ini lah generasi umat yang terbaik yang sepatutnya menjadi ikutan kita semua sebagai umat Islam. Moga sedikit perkongsian ini memberi aspirasi buat kita semua dalam memperbaharui keimanan kita.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *