Respond Terhadap Wanji

Dalam berdebatan di Facebok tempohari, kawan lama saya, Wanji menyatakan bahawa negara Sudan dan Saudi melaksanakan uqubat Islam iaitu hudud, tetapi negara tetap mundur.

Berkomentar mengenai hujah ini, saya ada beberapa pandangan:

1. Uqubat Islam bukanlah semata-mata kepada hukuman, tetapi berupa pencegahan. Cuba bandingkan berapa banyak kes rogol di Saudi dibanding dengan Amerika, yang kes rogol direkodkan sebanyak 85593 keas pada tahun 2010 sahaja, bersamaan dengan 234 orang dirogol setiap hari. Dalam catatan sirah, Rasulullah s.a.w sengaja melengahkan hukuman ke atas seorang wanita yang datang kepada baginda dan mengaku berzina. Wanita itu sedia dihukum tetapi baginda menyuruh wanita itu tunggu sehingga anak dalam kandungannya dilahirkan. Kemudian selepas melahirkan anak, wanita itu datang lagi, dan Rasulullah s.a.w menyuruhnya pulang, sehingga anaknya itu tidak lagi menyusu. Wanita itu kembali dengan anaknya yang memegang roti (menunjukkan anak itu tidak lagi menyusu), lalu Rasulullah s.a.w melaksanakan hukuman rejam ke atas wanita itu.

Setelah direjam, baginda menyembahyangkan jenazahnya, namun hal itu menjadikan Umar Al-Khaattab bertanya kepada baginda: “Wahai Nabi Allah, perlukah dia disolatkan? Bukankah dia telah berzina?” Baginda menjawab: “Sungguh, dia telah bertaubat kalau sekiranya taubatnya dibahagi-bahagikan kepada tujuh puluh orang penduduk Madinah, pasti taubatnya akan mencukupi mereka semua. Adakah taubat yang lebih utama (hebat) daripada menyerahkan nyawa kepada Allah Ta’ala secara ikhlas?”

( Dicatatkan dari Sahih Muslim, no. 3209, Sunan Abu Daud, no. 3852)

2. Negara Sudan dan Saudi merupakan negara yang mengabdi kepada kuasa imperialis. Hasil bumi mereka banyak tetapi dijarah, dengan bantuan para pemerintah yang sangat taat kepada tuan mereka, berpaling dari menunaikan amanah menjaga rakyat sendiri. Maka, negara yang kaya ini mundur.

3. Kewajipan melaksanakan sistem Islam bukanlah semata-mata kerana manfaat kemakmuran yang diraih, sebaliknya ia kewajipan manusia sebagai hamba. Cara berfikir yang menganggap, asalkan baik, maju, kaya, maka ianya baik adalah cara berfikir yang rosak lagi menyesatkan.

4. Islam datang sebagai satu pekej lengkap. Selain uqubat (perundangan), ada lagi sistem-sistem lain yang melengkapkan seluruh aturan hidup untuk manusia dari aqidah ini. Melaksanakan uqubat Islam semata-mata tidak akan menjadikan sesuatu tamadun itu bangkit. Hanya dengan mengambil Islam secara keseluruhannya, kebangkitan hakiki mampu dicapai.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *