Pelbagai Kaedah Menegakkan Daulah Islam

1. Demokrasi: Kaedah paling popular, tanpa pertumpahan darah, diasaskan dari pemikiran sekular yang memisahkan agama dari kehidupan, meletakkan hukum berdasarkan kehendak majoriti.

2. Pembaikan Individu: Kaedah ini paling popular di kalangan umat Islam yang menganggap masyarakat terdiri dari individu-individu. Melalui pembaikan individu, maka syariat Islam akan tegak secara alami (natural). Sayangnya, keadaan “ideal” semua orang jadi baik dalam sistem hidup yang “melembagakan” kemungkaran seperti judi, riba’, murtad tidak lebih dari sekadar khayalan.

3. KUDETA: Kaedah paling pantas mencapai kekuasaan. Dengan dokongan tentera, kerajaan yang disokong rakyat boleh ditumbangkan. Kaedah ini juga biasanya memicu pertumpahan darah yang tidak mudah dihentikan.

4. Kuasa rakyat: Selain demokrasi, kaedah menumbangkan kerajaan yang memerintah melalui suara rakyat seperti yang berlaku ketika Arab Spring di Tunisia, Libya, Mesir atau kejatuhan Suharto di Indonesia juga antara kaedah pentas menukar regim. Namun, kerjasama rakyat dari pelbagai kelompok yang mengimpikan bentuk negara yang berbeza-beza tentu sekali tidak akan membawa kepada tegaknya Daulah Islam. Kelompok liberal bersama kelompok Islam, ianya umpama air dan minyak. Percampuran keduanya menghasilkan emulsion, yang sifatnya berbeza dari air dan minyak. Kompromi, itu kata kuncinya.

5. Minhaj Nubuwah: Kaedah Rasulullah s.a.w meraih dokongan ummah, disokong oleh ahlul kuwwah (angkatan bersenjata) untuk menegakkan sebuah daulah. Perjuangan baginda s.a.w merangkumi beberapa marhalah perjuangan, tanpa kekerasan atau tindakan fizik, sehingga tegaknya Daulah Islam pertama di dunia ini di Madinah. Ahlul kuwwah terdiri dari Bani Aus dan Khazraj mendokong baginda dan siap melindungi baginda dan daulah dari ancaman musuh.

Yang mana satu pilihan anda? Apakah ada suri teladan yang lebih baik dari apa yang ditunjukkan penghulu segala Nabi, Muhammad s.a.w?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *