Idea Khilafah

Ketika ada manusia gelakkan dan memperolok idea mengembalikan Khilafah sebagai kuasa besar dunia, idea ini sudahpun mula menjadi perbualan manusia di pelbagai benua bahkan Pentagon dan Kremlin sudah lama memperkirakan rencana menghalang kebangkitan Khilafah.

Lama sebelum munculnya ISIS (yang dinamakan dengan akronim Bahasa Inggeris, kemudiannya propaganda kena recalibrate dengan perkataan DAESH supaya lebih berbunyi arab dan Islam), Presiden Amerika G.W Bush menyebut perkataan Khilafah sebagai ancaman extremist global ketika memicu perang memerangi pengganas (Memerangi Islam).

Hizbut Tahrir berdiri di antara ummah dengan musuh-musuh yang memiliki segala kelebihan berbanding umat Islam. Tanpa sebutir peluru mahupun keris tumpul, Hizbut Tahrir mengalahkan musuh di medan intelektual dengan hujah dan idea, sehingga musuh kemudiannya terpaksa menggunakan fitnah, undang-undang rekaan mereka serta ancaman bagi menyekat Hizb.

Di Malaysia, HTM difitnah melalui pihak berkuasa agama sebagai sesat…

Di Indonesia, HTI diharamkan sebagai organisasi masyarakat…

Di kebanyakan negara arab, Hizb bukan saja diharamkan, bahkan para syabab dipenjara, bahkan tidak sedikit yang syahid di dalam penjara…

Di negara Barat pula, aktiviti Hizb yang tidak pernah menggunakan kekerasan menyebabkan Hizb tidak mampu disabitkan dengan apa-apa jenayah walaupun berulangkali cuba diharamkan…

Di sebalik semua itu, Hizbut Tahrir tetap merupakan sebahagian dari ummah, yang berusaha untuk kepentingan ummah, dan tidak sekali-kali mengkhianati Allah dan Rasul sepanjang minhaj perjuangannya. Tidak memberi kesan buat Hizb, celaan orang-orang jahil atau membenci.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *