Tentang Kekayaan

Ramai orang yang beranggapan, nak jadi kaya (atau sekurang-kurangnya tidak miskin) ialah dengan 3 cara:

  1. Berniaga
  2. Bergaji besar
  3. Melabur

Jawapan yang sebenar menurut Tuan Azizi Ali Mentor Wang ialah, meliputi kesemuanya tetapi dengan syarat, perlu ada ilmu dan sikap yang betul tentang DUIT.

Perniagaan yang berjaya juga boleh runtuh meninggalkan hutang yang tak habis dibayar seumur hidup. Gaji besar juga bukanlah jaminan akan hidup kaya sekiranya pengurusan kewangan teruk. Melabur untuk jadi kaya? Ia sama sekali salah~!!! Sepatutnya melabur untuk mengembangkan kekayaan, bukannya membina kekayaan.

Tahap paling asas untuk berjaya dari segi kewangan (tidak semestinya kaya, tetapi boleh mencukupkan keperluan tanpa perlu berkerja keras) wajib dimulai dengan membina simpanan. Sekurang-kurangnya 3 bulan pendapatan, kemudian dilanjut sehingga setahun pendapatan, dan memiliki keupayaan mempertahankan harta yang dimiliki.

Selfish? Tak bertawakal???

Sebenarnya konsep tawakal itu bermula seawal ketika kita mulakan langkah pertama membina kekayaan, iaitu MENABUNG!!!!

Allah jua yang memberi segala rezeki, tetapi urusan kita ialah berusaha dengan ilmu dan sikap yang betul. Dengan memiliki kekayaan, kita boleh lebih berbakti kepada orang lain, bukan sebaliknya hidup menumpang kekayaan orang lain.

Sekiranya anda sudah terbukti sentiasa gagal mengadakan simpanan sama ada ketika dapat bonus, atau pada keadaan biasa, cubalah pula kaedah menyimpan aset dalam bentuk emas. Insyallah saya boleh bantu dengan serba sedikit ilmu yang saya pelajari dari mereka yang pakar dalam pelbagai instrument kewangan.

Sabri Yaacob (PG00085230)-

Authorized Dealer Public Gold,
G100 Bimbingan Tuan Mohd Zulkifli Shafie
Inner Circle Member of Azizi Ali,
Alumni Sarjana Hartanah Tuan Faizul Ridzuan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *