Kekalutan Yang Sudah Meragut Korban


Dalam insiden rusuhan seperti yang berlaku di perkarangan Kuil Sri Maha Mariamman tahun lalu, yang membawa kepada kematian seorang anggota bomba, sangat sukar untuk percaya selepas jentera bomba dibantai, kenderaan dibakar, arwah Adib yang dikatakan “terjatuh” dari kenderaan bomba, lalu cedera akibat dirempuh jentera bomba, lalu dengan penuh belas kasihan dan rasa bertanggungjawab, perusuh yang sedang mengamuk menghantarnya ke hospital. Kondisi yang dikatakan rusuhan adalah situasi di mana sekumpulan manusia mengamuk, tentunya dalam kondisi sebegitu, sedikit sekali pertimbangan waras kalaupun masih ada. 
.
Kalaupun benar Adib terjatuh gara-gara kekalutan yang berlaku, perusuh tetap bertanggungjawab kerana mengancam keselamatan anggota bomba (sila lihat kenderaan bomba yang dihentam dengan pelbagai objek), lalu menyebabkan pasukan bomba terpaksa berundur secara tergesa-gesa yang kemudiannya menyebabkan arwah terjatuh (teori team pembela). 
.
Justifikasi hukum fizik mengenai daya yang menghentam batang tubuh Adib hingga menjadi punca kematiannya tidaklah menafikan hakikat, ada nyawa sudah terkorban, sama ada secara langsung akibat dibelasah, mahupun kerana tindakan ganas perusuh. 
.
Tidak ada keadilan kecuali dengan keadilan dari panduan wahyu. Sistem perundangan yang meletakkan hak pendakwaan bukan di tangan mangsa/waris serta menafikan hak memberi kemaafan ahli waris bukan bahagian dari ajaran Islam. 
.
“Dan barangsiapa dibunuh secara zalim, maka sesungguhnya Kami telah memberi kekuasaan kepada ahli warisnya, tetapi janganlah ahli waris itu melampaui batas dalam membunuh” [TMQ al-Isra’ (17):33].
.
Imam Abu Daud meriwayatkan dari Abu Syuraih al-Khuza’iy, ia berkata, aku mendengar Rasulullah SAW bersabda,
.
“Barangsiapa tertumpah darahnya atau disakiti, maka ia boleh memilih salah satu dari tiga pilihan, boleh meng-qisas atau mengambil diyat atau memaafkan. Jika ingin yang keempat, maka kuasailah dirinya”.
.
Kes yang berlaku di sini hanya salah satu di antara jenis pembunuhan berikut:

(i) pembunuhan sengaja (qatlu al-amad) 
(ii) mirip sengaja (shibhul amad) 
(iii) tersalah (khata’) 
(iv) tidak sengaja (ma ujri mujarral khata’).

Islam merincikan hukuman terhadap kesemua jenis pembunuhan ini termasuk jenis hukuman dan hak menenerima diyat serta beban membayar diyat. Malangnya, semua hukum Islam ini tidak dilaksanakan di negara ini.

Sabri Yaacob-

Aktivis Hizbut Tahrir Malaysia

Rujukan: Abdul Rahman al-Maliki (1990) , Nizamul Uqubat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *