Pencemaran Alam

Ekoran isu pencemaran Arsenic di Sungai Rui April lalu, ingin saya berkongsi pandangan dalam isu ini. Untuk info, cyanide group ni adalah sejenis kumpulan bahan kimia dalam kategori sangat toksik. Sebagai perbandingan, antara bahan aktif utama dalam kebanyakan jenis racun tikus ialah cyanide, iaitu salah satu species dalam kumpulan Arsenic.

.

Dalam kebanyakan kes, cyanide ini muncul dari sisa berjadual (scheduled waste) dari industry thermoplastic atau tayar. Dalam indusrti thermoplastic contohnya, untuk menghasilkan Polyacrylonitrile (PAN):  (C3H3N)n, salah satu sisa (disebut by product) ialah hydrogen cyanide!!!

.

Ketika era Perang Dunia Kedua dahulu, pengintip Amerika, Russia dan Germany dibekalkan dengan sejenis pil dinamakan L-pill. Sekiranya mereka ditangkap musuh, mereka membunuh diri menggunakan pil ini bagi mengelakkan diseksa pihak musuh dan mendedahkan maklumat sulit pasukan mereka kepada pihak musuh. Pil ini ialah Cyanide pill.

.

Contoh lain yang kita dapati dari sejarah, Gas Chamber di, Austria.  Gas pembunuh yang digunakan dikenali sebagai Zyklon B,  adalah sejenis Hydrogen Cyanide, bertindak sebagai agen lecur dan sekali gus bertindak sebagai agen saraf yang membawa maut dengan penuh kejam.

.

Satu nama yang dikenali ketika era Perang Bosnia, Slobodan Proljak, yang merupakan salah seorang komander perang di bawah pimpinan Radco Mladic membunuh diri ketika dibicara di War Crime Tribunal kerana jenayah kejamyang dilakukannya ketika Perang Bosnia. Syaitan tua ini meminum sejenis cecair ketika perbicaraan sedang berlangsung, (29 November 2017) lalu mati. Racun yang digunakan dikatakan dari jenis cyanide.

.

Ringkasnya, pencemaran arsenic ini merupakan isu yang sangat serius dan wajib ditangani dengan segera oleh pihak berkuasa.  

Diriwayatkan bahawa Rasulullah saw. bersabda:

…الإِمَامُ رَاعٍ وَ مَسْؤُوْلٌ عَنْ رَعِيَّتِهِ

“Imam itu adalah laksana penggembala, dan dia akan dimintai pertanggungjawaban akan rakyatnya (yang digembalakannya)” (HR. Imam Al Bukhari  dan Imam Ahmad dari sahabat Abdullah bin Umar r.a.).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *