Believe in What Can’t Been Seen By Eye

Mendahulukan keimanan dengan mempercayai sesuatu yang di luar jangkauan pancaindera dan logik akal, itulah yang diajar oleh Rasulullah s.a.w apabila baginda mengkhabarkan visi yang besar buat umat Islam, yang sebenarnya mewarisi visi yang sudahpun dibebankan kepada Ibrahim A.S,

رَبَّنَا وَاجْعَلْنَا مُسْلِمَيْنِ لَكَ وَمِن ذُرِّيَّتِنَا أُمَّةً مُّسْلِمَةً لَّكَ وَأَرِنَا مَنَاسِكَنَا وَتُبْ عَلَيْنَا إِنَّكَ أَنتَ التَّوَّابُ الرَّحِيمُ

رَبَّنَا وَابْعَثْ فِيهِمْ رَسُولًا مِنْهُمْ يَتْلُو عَلَيْهِمْ آيَاتِكَ وَيُعَلِّمُهُمُ الْكِتَابَ وَالْحِكْمَةَ وَيُزَكِّيهِمْ ۚ إِنَّكَ أَنْتَ الْعَزِيزُ الْحَكِيمُ

“Dan (ingatlah), ketika Ibrahim meninggikan (membina) dasar-dasar Baitullah bersama Ismail (seraya berdoa): “Ya Tuhan kami terimalah daripada kami (amalan kami), sesungguhnya Engkaulah Yang Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui”. Ya Tuhan kami, jadikanlah kami berdua orang yang tunduk patuh kepada Engkau dan (jadikanlah) di antara anak cucu kami umat yang tunduk patuh kepada Engkau dan tunjukkanlah kepada kami cara-cara dan tempat-tempat ibadat haji kami, dan terimalah taubat kami. Sesungguhnya Engkaulah Yang Maha Penerima taubat lagi Maha Penyayang (Al Baqarah 128)

Ya Tuhan kami, utuslah untuk mereka seorang Rasul dari kalangan mereka, yang akan membacakan kepada mereka ayat-ayat Engkau, dan mengajarkan kepada mereka Al Kitab (Al Quran) dan Al-Hikmah (As-Sunnah) serta mensucikan mereka. Sesungguhnya Engkaulah yang Maha Kuasa lagi Maha Bijaksana”. (Al Baqarah 129)

Visi agung yang diberikan kepada Ibrahim A.S ialah untuk menegakkan kalimat tauhid untuk sekalian manusia. Tatkala Ibrahim A.S sedar bahawa tugas ini amat berat buat beliau, maka beliau berdoa agar dikurniakan rasul dari kalangan keturunan beliau, dari sekitar ka’bah yang manaa doa ini hanya dimakbulkan ratusan tahun kemudian apabila lahirnya seorang Rasul dari jalur keturunan Ismail A.S, yang diutus untuk sekalian manusia, setelah para Rasul sebelumnya dari jalur keturunan Ishak A.S diutus untuk bani Israel.

Visi ini kemudiannya disambung oleh kaum muslimin sesudah kewafatan Rasulullah s.a.w, dengan adanya para Khalifah yang mewarisi tugas pemerintahan dari baginda, bagi menyebarluas Islam ke seluruh dunia melalui dakwah dan jihad.

Setelah dibuka kota Constantinople pada 1453 Masihi, iaitu 566 tahun lalu, masih tersisa kota Vatican untuk dibuka oleh kaum muslimin. Khalifah Muhammad Al Fateh sudahpun meraih kemuliaan yang dijanjikan Rasulullah s.a.w sebagai sebaik-baik pemimpin dan pasukan tentera, 800 tahun setelah dikhabarkan akan dibukanya kota Constantinople oleh Rasulullah s.a.w. Tinggal kini untuk umat di zaman kita, meneruskan visi seterusnya, iaitu membuka “jantung Eropah” dengan kekuatan dan kemuliaan Islam.

Dalam realiti umat Islam yang begitu lemah dan tertindas ketika ini, tentulah visi ini kelihatan mustahil dalam jangkauan akal dan pancaindera kita. Namun, bagi orang yang beriman, kita diajar untuk meyakini bahawa setiap yang dituturkan Rasulullah s.a.w itu merupakan realiti, yang pasti akan berlaku tanpa sebarang keraguan. Tinggal lagi bila ia akan berlaku dan siapa yang merealisasikan bisyarh (khabar gembira) yang tentunya sebuah reality yang pasti akan berlaku~!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *